Paul Pleijsier - Gitarist

John C. Williams speelt Sor. Wat ik hoor.

John C. Williams, de grote gitarist, wordt op 24 april a.s. 84 jaar. Hij brengt nog immer albums uit. Niet meer bij Sony, maar al jaren in eigen beheer. Wist je dat hij in zijn na-carrière al bijna 100 stukken van eigen hand heeft uitgebracht? Ik heb ze bijeen gezet in de Spotify-playlist John C. Williams, collected compositions for guitar. Ik heb al een tijd zitten luisteren of er misschien nog een juweeltje tussen zit. Enerzijds vind ik het geweldig dat John zo lekker componeert, anderszijds doen die stukken een beetje afbreuk aan de bovenmenselijke reputatie die hij had, althans bij mij.

Op zijn laatste album ‘Paseo’ (2023) speelt John naast drie eigen stukken ook nog een aantal oude favorieten. Wat mijn aandacht trok was een stuk van Sor. Nee, geen onbekend concertwerk (waarvan er nog genoeg zijn), maar ‘gewoon’ de Mozart-variaties. Een stuk dat hij waarschijnlijk al meer dan 70 jaar speelt. Laten we eens luisteren. Zal de gerijpte John nog uit een nieuw vaatje tappen? Lees verder »

Comments off

Plaats hieronder je commentaar op het concert!

Beste bezoeker van mijn 2 concerten op 22-10 2024 in OPEN te Delft,

Wat vond je ervan? Plaats een commentaar (zie hieronder), en druk op “toevoegen”, klaar. Dank je

Ik speelde de volgende stukken:

Prelude BWV 846 (J.S. Bach); Canarios (Gaspar Sanz); E-Type (PP); La Madrugada (J. Reed); The Claw (J. Reed); Moderato in d en in D (resp. Op. 31 en Op. 35, bew. PP, F. Sor); Penny Lane (Beatles, arr. PP); 144 (PP); Schommel (lied; Esther van Gorp/PP); Duif (lied; v. Gorp/PP); Radiator (lied; v. Gorp/PP); Op de dag dat ik doodga (lied; van der Woude/Wolvekamp, arr. PP); Lady Madonna (alleen avondconcert; Beatles, arr. PP).

Comments (3)

Bij Karel Craeijvanger’s 200ste geboortedag.

Vandaag, 31 oktober 2017, is het precies 200 jaar geleden dat Carolus Arnoldus Craeijvanger werd geboren, de componist van het enige Nederlandse, 19de eeuwse, in druk verschenen concertwerk voor de gitaar, getiteld ‘Introduction & Variations sur un thème de l’opéra Der Freischütz’ opus 3.

Als je weet hoeveel er voor gitaar gepubliceerd is in de rest van Europa, dan is dat ene concertwerk veelzeggend voor het toenmalige Nederlandse klimaat: schraalhans keukenmeester. Temidden van wat kansarme thema’s met variaties straalt het werk van Craeijvanger als een ster van Bethlehem in de pikdonkere nacht. Craeijvanger was de man die de eer redde, waarmee ook wij kunnen bogen op een bijdrage aan het grote gitaar-verhaal van de 19de eeuw.

Lees verder »

Comments off

BREAKING NEWS: Planet Waves NS Capo Lite

Stel je voor: heb je als Planet Waves met de NS-capo één van de beste capo-ontwerpen aller tijden in handen, laat je toch de bal vallen. Je bent niet in staat om dat ontwerp om te zetten in een eindproduct dat op alle gitaren past en heel blijft.

Broken capo
Lees verder »

Comments off

Klemgereden: de ziel van de muziek

Stel, ik bedenk een muziekstuk. Ik speel het op m’n gitaar. Ik schrijf het niet op, het zit in mijn hoofd. Ik werk er aan tot ik tevreden ben.

Nu wil ik, om wat voor reden dan ook, dat stuk in muzieknoten gaan vastleggen.

Op dat moment ga ik mij bewust worden van een aantal zaken waar ik anders niet over nadenk. Deze zaken, zo zullen we zien, leiden tot meer inzicht in het fenomeen ‘gedrukte muziek’. Lees verder »

Comments off

Starten met gitaar: apoyando of tirando?

NB: dit stukje markeert een fase in mijn ontwikkeling als leraar. Ik ben het nog steeds met de conclusie eens (‘geen apoyando bij de aanvang’), maar heb ondertussen wel het ontbrekende puzzelstukje gevonden (‘hoe dan wél te starten’), dat bij iedereen een juiste handstand oplevert. Daarover een andere keer. 

Verreweg het grootste deel van de gitaartonen die u en ik spelen zijn ‘getokkeld’, oftewel, van de variëteit die tirando wordt genoemd. De andere soort, apoyando (‘vallend’), fungeert in het verfijnde gitaarspel als icing on the cake, temidden van het getokkel. Apoyando-aanslagen komen statistisch gezien minder vaak voor dan tirando-aanslagen. Gitaarspelen is in wezen tokkelen.

Dit vastgesteld hebbende wil ik een stapje nemen naar het gitaaronderricht. Wat leren de kinderen gedurende het aanvangsonderwijs? Lees verder »

Comments off

Perfectie? Drie nieuwe capo’s.

UPDATE 26-10 2011

U weet dat er capo-museums bestaan. Capo’s fascineren, en steeds komen er nieuwe. De ideale capo bestaat blijkbaar niet. Of ondertussen, anno 2011, wel? Lees verder »

Comments off

Vorm en inhoud

Ik bezit een CD (Lotus Blossom van “Miss Bee Spoiled”, op het label Basta) waarop bijzonder geïnspireerd gemusiceerd wordt, en die technisch ook nog eens bovenmatig goed klinkt. De zangstem (Beatrice van der Poel) staat centraal in het geluidsbeeld, komt los van de speakers, en hangt dan in je kamer in al haar glorie.

(Mits je natuurlijk een beetje werk hebt gemaakt van je installatie en de opstelling van je speakers, anders weet je niet waar ik het over heb, zeker in deze tijden waarin het enige geluid dat men kent uit de blikkerige speakertjes van de computer komt en waarin de hoogste ambitie op geluidsgebied niet verder reikt dan het bezitten van een iPod dock. Waar zijn die dagen dat een puber jarenlang spaarde voor een heuse versterker, een snaaraangedreven draaitafel en twee drukkamerluidsprekers..). Lees verder »

Comments off

DE HANIKA IS TERUG!

De immer actieve mieren van de samenleving hebben hun werk gedaan. Mijn gitaar doorliep een schimmig circuit en borrelde op een dag op in het rioolputje van gestolen waar: Marktplaats.nl Lees verder »

Comments off

GESTOLEN: gitaar Hanika Basiscut

GESTOLEN: HANIKA BASISCUT
Donderdag 14 april j.l., treinstation Den Haag HS, perron 3b, tussen 12.16 en 12.40 Lees verder »

Comments off

« Vorige