Paul Pleijsier - Gitarist

Een korte biografie


Hands onPaul Pleijsier studeerde klassiek gitaar bij de gitarist en fluitist Jan Goudswaard (1932-2017) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij behaalde z’n diploma ’met onderscheiding’. Masterclasses volgde hij onder andere bij Manuel Barrueco, Vladimir Mikulka en David Starobin.

Tijdens zijn studie won hij samen met conferencier Marcel Verreck het Leids Cabaretfestival. Dit was het begin van zes theaterseizoenen Verreck & Pleijsier, waarin het duo onder meer de draak stak met de serieuze kantjes van de klassieke muziek. Radio- en televisieoptredens en een CD volgden.

Verreck & Pleijsier stopten als theatermakers in 1995, maar bleven los/vast samenwerken, onder meer in ‘Verreck Zondagmiddag’, een periodiek interviewprogramma met wisselende gasten dat lang liep in Amsterdam (Theater Bellevue) en Den Haag (Theaters Diligentia, Pepijn, Dakota).

Verreck-Pleijsier

Recentelijk pakten Verreck & Pleijsier de creatieve draad weer op met het liedjesprogramma ‘Reünie’ (2018). Geïnspireerd door de publieksreacties en het eigen speelplezier ontstond het plan om ook weer een CD te maken. Deze zal in 2019 verschijnen, geholpen door een geslaagde crowdfundingscampagne.

Pleijsier manifesteerde zich gedurende twee jaren als solist in het theater met het programma ‘De nationaal gitarist’, waarin hij het enige 19de eeuwse, Nederlandse, in druk verschenen, nochtans totaal onbekende concertwerk voor de gitaar, de Freischütz-variaties van K.A. Craeijvanger een prominente rol gaf. Daarnaast speelde hij ook zijn eigen muziek op diverse gitaren, waaronder de futuristische Zwitserse Paradis. Deze gitaar is uitgevoerd met het ‘polysubbass systeem’ dat de lage tonen een indrukwekkend gewicht verschaft.

Pleijsier: “Ik sta met mijn ene been in de klassieke muziek en met mijn andere in de niet-klassieke. Beide stromingen leren iets van elkaar”

Paul PleijsierHij schreef titelmuziek voor televisie, werd finalist in de Ultimate Guitar Competition van het Amerikaanse tijdschrift Guitar Player en speelde bij het Koninklijk Concertgebouworkest gitaar, onder meer in de opera's Moses und Aron en Otello (beide opgevoerd in het Muziektheater te Amsterdam). Naast ‘minister Remkes’ (Thomas van Luyn) mocht hij meedoen in het veelbekeken TV-programma Kopspijkers.

Romantic CoupleEén van Pleijsiers passies is de vroeg-romantische gitaarmuziek, waar hij zich gedurende een kleine tien jaar aan wijdde. Aan de basis hiervan stond zijn kennismaking in 1986 met het genoemde werk van Karel Arnoldus Craeijvanger (1817-1868). Daarnaast is Pleijsier vooral gefascineerd en geïnspireerd door de eigenzinnige componist-gitarist Fernando Sor (1778-1839).

Op zoek naar de 'authentieke' klank verrichtte hij een studie naar alle aspecten van het vroeg-19de eeuwse gitaarspel. Dit leidde onder meer tot het aanleren van het tegenwoordig niet meer gebruikelijke spel zónder vingernagels. Hierbij was de Méthode pour la guitare (1830) van Sor zijn leidraad. Over de 19e-eeuwse gitaar publiceerde hij artikelen in de tijdschriften Music Maker (NL), Gitarre & Laute (D) en Soundboard (USA).

Klassiek gitarist Paul Pleijsier

Deze fase kwam tot z’n eind toen hij begon te werken met de sopraan Karin ten Cate. Samen bouwden zij een uitgebreid klassiek repertoire op, waarvoor hij veel bewerkingen maakte, en maakt.

MasTango-luchtacrobatiekPleijsier komt soms uit zijn comfortzone om iets totaal nieuws te doen. Samen met de luchtacrobate Esther van Gorp ontwikkelde hij twee theatraal/muzikale straattheateracts, MasTango (2010), dat zich afspeelde rond de zg. chinese mast en stRINGs (2012), rond de zg. ‘aerial ring’, waarbij Pleijsier ook ondersteboven gitaar bleek te kunnen spelen op 6 meter hoogte, met collega Esther hangend aan zijn tenen.

Esther van Gorp bleek ook een begaafd tekstschrijfster. Met haar schreef hij na beëindiging van de acrobatische activiteiten een repertoire van ‘ongemakkelijke liederen van grote schoonheid’, onder de naam Dwaalman. Dit repertoire ligt momenteel braak, klaar voor opname en uitvoering.

Pleijsier bespeelt ook met passie de ukulele. Samen met contrabassiste Inge Klinge vormt hij de Heebie Jeebies. Zij staan voor ‘ukulele, bas en vintage hits’. Gewoon, leuke liedjes zingen en spelen. Weer eens wat anders!

Pleijsier is docent bij Coöperatie De VAK in Delft. Daar geeft hij drie dagen per week les aan jong en oud, aan individuen en groepen op gitaar en ukulele. Laatst vestigde hij een persoonlijk record voor groepsgrootte: 39 peuterleidsters kregen tegelijk ukuleleles.

 

wat de pers schrijft »